Lettie Gerber Keramiek
OVER MIJZELF
Toen ik in 1984 voor een vijfdaagse cursus Werken met Klei naar Orvelte ging, had ik niet kunnen denken dat ik zo totaal in-de-klei zou belanden. Ik werkte toen in de hulpverlening.
Mijn eerste lessen in draaien en handvormen kreeg ik van Jan Muller en Irene Schimandl. Eigenlijk had ik een vooroordeel: "die bruine potten, daar vind ik niets aan", zei ik. Maar na die eerste cursus was ik klei-verslaafd. Al mijn vrije tijd benutte ik om cursussen te doen en aan mijn huiskamertafel met klei te werken. Mijn fascinatie groeide en ik merkte dat ik mijn eigen vormen kon maken. Daarna heb ik les gehad van Johan Broekema in Winschoten en workshops bij keramisten elders in het land gevolgd.
Er bleek veel meer mogelijk dan die bruine potten! Duizelingwekkende hoeveelheden glazuren,  kleisoorten en vormen bleken er te bestaan. Een eldorado voor mij, omdat ik steeds meer creative mogelijkheden in mijzelf ontdekte. Wel met moeilijkheden en hindernissen om te overwinnen: het aanleren om met klei om te gaan, het leren draaien, het maken van je glazuren, en het verwerven van goede outillage zoals een oven... Het kost nogal wat tijd.
Mijn droom, een eigen atelier, kon ik in Gramsbergen realiseren. Sinds 1989 woon en werk ik hier. Inmiddels ben ik ook Reiki-master geworden en deed ik een opleiding voor spirituele hulpverlening. Keramiek blijft het leeuwendeel van mijn tijdsbesteding.
De vormen die ik maak probeer ik van binnenuit te laten komen. Als ik een nieuwe vorm wil gaan maken is dat vaak een heel proces, een zoektocht...
Hoe, wat voor techniek enkrijg ik voor elkaar wat ik wil neerzetten, en vooral: Durf ik te maken wat ik wil en laat ik me niet beïnvloeden door wat (je denkt dat) -men- van je wil.
In deze jaren heb ik vooral geleerd, in tegenstelling tot wat mij werd bijgebracht, dat het zeer helend is om op jezelf te leren vertrouwen, op je gevoel, je intuitie en je eigen creativiteit. Voor mij is deze verbinding -creativiteit en spiritualiteit-, een steeds meer leren vertrouwen op wat van binnenuit komt. Het wordt dan: zo binnen, zo buiten, eerlijkheid, echtheid en waarheid. De donkere kant van jezelf maakt in dat proces steeds meer plaats voor de lichtere.
Klei is voor mij een prachtig hulp- en expressiemiddel. De stooktechnieken die ik gebruik zijn Raku, Veldoven, Zaagseloven en in de gewone oven gebruikte ik meestal steengoedtemperatuur (1250)